Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Πρόλογος Αναδρομικής Έκθεσης Γκαλερί <Σώκαρη> Πάτρα-2000


Εικαστικό αφιέρωμα 
ΣΤΟ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΕΤΡΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΔΗ

Ο ζωγράγος Π.Γ. για μια ακόμη φορά εκθέτει υδατογραφίες με αναδρονική και πρόσφατη εργασία του. Στέλνει τα μηνύματα του κυρίως μέσω της τοπιογραφίας. Ο αναζητητής ζωγράφος και μελετητής της τέχνης, μας έδωσε έργα αψεγάδιαστα και σε συνέπεια, αφού ξεχώρισε και ξεχωρίζει με έναν ξεχωριστό τρόπο έκφρασης και τρόπου εικαστικού σκέπτεσθαι. Ένας ζωγράφος με πολλές ιδιαιτερότητες έδωσε και δίνει με μια δική του μανιέρα. Πλούσιο ταμπεραμέντο, χρώματα καθαρά, δυνατά, με γνώμονα τον εμπρεσσιονισμό, φωτεινότητα και μεγάλη ευαισθησία, χαρακτηρίζουν τις υδατογραφίες του.               Τα φυσικά και επίκτητα προσόντα του συνέβαλαν στο τρίπτυχο της επιτυχίας (χρώματος, έκφρασης, σχεδίου). Είναι ένας καταξιωμένος ζωγράφος, που ο χρωστήρας του μας έδωσε ποιητική εικονική ζωγραφική με διεξόδους στις εσωτερικές μας κριτικές για το έργο του που τόσο τέλεια προσέφερε.
Στην ατέρμονη εικαστική του πορεία τον βλέπουμε κάθε ημέρα να ανέρχεται σεβόμενος κάθε κλασική και διαχρονική αξία του παρελθόντος και με εύρυθμο εκφραστικό τρόπο, αντλεί τα θέμετά του που πηγή συγκυνήσεων είναι κάθε αληθινό χωρίς να ψάχνεις να βρεις και να υποθέτεις ότι η σημερινή κουλτούρα προσφέρει με την αφηρημένη και ανεικονική προσφόρα της.
Επαληθεύθη η πρόρησις του γνωστού Ζωγράφου και Καθηγητού Ανωτάτης Σχολής Καλών  Τεχνών κ. Δημήτρη Μυταρά, όταν προ πολλών ετών (περιοδικό Ραδιοτηλεόρασης, εικαστική παρουσία Τάκης Ψαράκης, δημοσιογράφος), είπε: Ποτέ μου δεν πίστεψα ότι η τέχνη γίνεται με συμβουλές, ο καθένας ψάχνει εργαζόμενος σκληρά να βρει το δρόμο του μέσα στα έργα του Πέτρου Γραμματίδη υπάρχουν πόλλες και ενδιαφέρουσες αφετηρίες. Σ' αυτόν απομένει να τις αξιοποιήσει.
Και όντως τις αξιοποίησε και τις αξιοποιεί.
ΚΥΡΙΚΟΣ ΒΑΛΑΒΑΝΗΣ
<<ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ>>
Κριτικός Τέχνης

Αυτά ειπώθησαν όταν ο κ. Δημήτρης Μυταράς Καθηγητής τότε και Διευθύντης του τμήματος διακοσμητών των σχολών <<ΔΟΞΙΑΔΗ>> επεσκεύθη ατομική έκθεση του ζωγράφου Πέτρου Γραμματίδη σε γνωστή αίθουσα του Κολωνακίου επί της οδού Σκουφά. Τα εκτιθέμενα έργα ήτανε τέμπερες και ακουαρέλες. Η έκθεσις έγινε το 1974. Διέκρινε ως καλύτερα έργα της εκθέσεως πιο αντιπροσωπευτίκα της εργασίας του ζωγράφου:
(Τα Καμπινγκ Χαλκιδική - Τέμπερα) συλλογή κ. Σ. Μαρκάκη.
(Η Παντάνασα του Μυστρά - Τέμπερα) συλλογή κ. Γ. Κόκκα.
Ήταν μια ενδιαφέρουσα εικάστική παρούσια, ετιμήθη από επωνύμους του καλλιτεχνικού χώρου, της πολιτικής, συλλέκτες και φιλοεικαστίκο κοινό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου